Dacă astăzi campusul școlar este una din imaginile comunei noastre, ar trebui să ne amintim un pic din istoria realizării acestuia.
În anul 2007, demararea acestui proiect, a lăsat aproximativ 300 de elevi de școală generală fără sălile de cursuri, deoarece acest proiect a început prin reabilitarea Școlii generale și a sălii de sport. Din nefericire, lipsa finanțării a făcut ca acest obiectiv să rămână la faza de rașchetare a tencuielilor, de decopertare a acoperișului. Prin urmare, din anul 2009 lucrările au fost oprite, urmând 6 ani de chin, atât pentru elevi cât și pentru profesori. A fost nevoie ca elevii școlii generale și cei ai liceului să împartă sălile de curs, fiind nevoie de program de învățare inclusiv după amiaza. Laboratoarele și camere ale căminului au fost astfel transformate în săli de curs.
În anul 2012, actuala conducere a administrației locale, a găsit pe lângă ,,un veșnic șantier” și facturi neachitate în valoare de 24 miliarde lei vechi. Cum finanțarea era aproape imposibil de obținut, (aceasta ar fi trebuit să vină de la Guvernul României), era clar că trebuie găsită o nouă sursă de finanțare. Au urmat doi ani în care administrația locală a fost nevoită să refacă toată documentația pentru a încerca obținerea unei finanțări din fonduri europene. Din fericire, începutul anului 2015 a adus semnarea unui nou contract de finanțare și practic reluarea lucrărilor la Campusul Școlar. A fost obținută o sursă de finanțare în mare parte din fonduri europene, contribuția Guvernului și a Primăriei Podu Turcului fiind una mult mai mică. Valoarea totală a acestui proiect ajungând la peste 6 milioane de euro. Beneficiind de o mare desfășurare de ,,forță” a constructorului, la 1 octombrie 2015, elevii Liceului Tehnologic ,,Alexandru Vlahuță” au putut începe cursurile în acest modern campus școlar. Campusul se întinde pe 3 hectare, are 12 clădiri din care liceu, scoală gimnazială, cămin, cantină, ateliere de lucru, locuințe pentru cadre didactice, vestiare. Tot aici au fost amenajate patru terenuri de sport (de handbal, volei, baschet si fotbal), săli de clasă moderne, cu toalete in interiorul cladirii, alei si garduri. Practic aici s-a construit o școală noua, s-au renovat școala veche si liceul, iar restul au fost ridicate de la zero. Și pentru că sursa de finanțare este una nerambursabilă, timp de 5 ani de la predarea investiției (noiembrie 2020) singurii beneficiari ai acesteia pot fi doar elevii Liceului Tehnologic ,,Alexandru Vlahuță” în timpul orelor de curs . Nerespectarea acestui angajament, semnat de către primarul Cioravă Gelu pe propria răspundere în fața notarului odată cu obținerea finanțării, ar aduce după sine penalități de plată (returnarea sumei finanțate), pe care bugetul nostru nu și le-ar permite.
Astăzi, în cadrul Campusului Școlar își pot desfășura cursurile aproximativ 1000 de elevi, mai rămâne doar ca această pandemie să ne lase să ne reluăm vechile activități. #înainte/#după
Print Friendly, PDF & Email